Eseménynaptár
»
«
2024 Március
VHKSzCsPSz
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
26. Nemzetközi rajongói találkozó

2011-04-03

 

A Queenezés már Londonban elkezdődött. Csütörtökön este hét körül a Dominion színháznál gyülekeztünk. A német klubvezető, Helmut intézte a kedvezményes We Will Rock You jegyeket a német, cseh, szlovák és magyar rajongókból álló nemzetközi csoport számára. Az első két sorból tomboltuk végig az előadást. Ezzel sikerült az énekeseket is egy kissé feltüzelni, mert gyakran kacsintottak és mosolyogtak le felénk.

Másnap reggel a Paddington vasútállomás közeléből indult a különbusz, amelyet szintén Helmut szervezett. A Great Yarmouth-ig tartó többórás út alatt a cseh Petr-nek sikerült minden utast megkínálnia az otthonról hozott szilvapálinkával (Slivovica), így elég vidáman érkeztünk meg a nemzetközi rajongói találkozó helyszínére, a Vauxhall Holiday Parkba.

A délután nagy részét a szálláson való berendezkedéssel, majd amolyan házibulival töltöttük. Este aztán irány a központi terem, a Regency Room, ahol a legtöbb hétvégi program zajlott.

A pénteki koncertet a Belladonic Haze nevű angol banda adta, ami igazi csemege volt a rajongóknak, ugyanis a műsor a következőképpen nézett ki:

Penetration Guru
No More Fun
Rollin' Over / Dragon Attack
Top Of The World Ma
Buisness
Touch The Sky
Keep Yourself Alive
Cosmos Rockin'
A Nation Of Haircuts
C-lebrity
Tenement Funster
'39
Step On Me
April Lady
Prime Jive (Rock It)
Brighton Rock
Stone Cold Crazy
Hammer To Fall
We Will Rock You
Tie Your Mother Down
Man On Fire
Power To Love
Resurrection/Bohemian Rhapsody/We Are The Champions

Szombaton „hajnali" 9-kor nyitott a Queen piac. Ezúttal a HQFC-nek is volt saját standja, közvetlenül a cseh klub mellett. Karel (a cseh klubvezető) és én is elkéstünk egy kicsit, így nekünk néhány külön asztalt állítottak fel a piac közepén. Mellettünk még Eddie Howell kapott helyet, aki 1976-ban dolgozott együtt a Queen tagjaival. A Man From Manhattan című dalában Freddie és Brian is közreműködött. Ez a címe annak a lemeznek is, amiből most néhány száz példányt magával hozott az énekes, és örömmel dedikálta a vásárlók részére.

A piaccal egy időben a színpadon interjúk mentek. A meghívott vendégek közt volt Rick Penrose basszusgitáros, aki még a hatvanas években zenélt együtt Rogerrel a The Reactions nevű csapatban, Wendy Edmonds, aki a hetvenes években tervezte Freddie fellépő ruháit, Pete Edmonds, a Smile és a Queen első road-ja, aztán a nemzetközi rajongói klub korábbi vezetői; Pat és Sue Johnstone, Therese Pickard és Victoria Farmer, és végül Eddie Howell is sorra került.

Lassan végéhez közeledett a piac, amikor egy bombariadó miatt ki kellett üríteni a termet. Kb. 20 perc elteltével minden rendben folytatódott tovább.

Délután Jacky (a nemzetközi rajongói klub vezetője) bejelentette, hogy váratlan vendég érkezik, aki nem más, mint Jamie Moses. A Queen + Paul Rodgers kísérőzenésze egy akusztikus gitárt is hozott magával és miközben mesélt egy-két sztorit, eljátszott egy-két dalt is.

Az esti program a jelmezversennyel indult. Előbb a kicsik mutatkoztak be, majd a felnőttek népes serege özönlötte el a táncparkettet, hogy a legmókásabb és legváltozatosabb jelmezekben pózoljanak a közönségnek és a zsűrinek.

 

A The Layzee Maybees zenekar nyitotta a koncert programot. Ők nem Queen dalokat játszottak, hanem a saját szerzeményeiket, és azért kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, mert mindannyian Queen rajongók.

A záróműsort az argentin Dios Salve A La Reina adta. A ma létező egyik legjobb Queen emlékzenekar, akik tökéletesen visszaadják a Queen hangzást és látványt. Az énekes rendkívül hasonlít Freddie-re mind hangilag, mind külsőleg. A műsoruk csúcspontja volt, amikor elejétől végéig előadták a The March Of The Black Queen-t.

A koncertek után Karel volt a lemezlovas, és hajnali kettőig (amiből hirtelen három lett a téli-nyári óraállítás miatt) tartó Queen összeállítására rengetegen tomboltunk.

Vasárnap sikerült felkelnem a délután egykor kezdődő Greg Brooks előadásra. A Queen archívum kezelője elmesélte, hogy az idén megjelenő életműsorozathoz hogyan válogatták ki a bónusz anyagokat, aztán felvezette azt a video összeállítást, amely arról szólt, hogy hogyan vették fel a Queen video klipeket annak idején. Ebben láthattuk a Calling All Girls, a Play The Game, a Radio GaGa és a Crazy Little Thing Called Love azon felvételeit, amelyek nem, vagy csak részben kerültek bele a video klipbe, és azokat a jeleneteket, amikor különböző beállításokat, mozdulatokat próbálnak felvenni a Queen tagjaival. Nagyon érdekes volt látni, ahogy többször bakiznak, vagy csak egyszerűen elnevetik magukat a felvételek közben.
A video összeállítás a Live At Rainbow (1974) eddig kiadatlan felvételeivel zárult.

Az utolsó estén kihirdették az egész hétvégén át tartó egyéni- és csapatversenyek győzteseit, lezajlott még egy jelmezverseny, aztán színpadra lépett a holland Rock4 nevű a capella csapat, akiket már sikerült egyszer megnéznem Bécsben (itt olvasható az akkori beszámoló).

Az idei találkozó utolsó fellépője a német The Queen Kings volt, akik a mi Queen Emlékzenekarunkhoz hasonlóan elsősorban a hangzásra koncentrálnak, és a zenészek nem akarnak úgy kinézni, mint a Queen tagjai. Műsoruk rendkívül változatos és profi volt. Az énekes, Mirko született frontember. Amellett, hogy a Queen dalokat rendkívül hitelesen és mégis egyedien interpretálja, az előadásmódja közvetlen, játékos, vidám, és nagyon jól kommunikál a közönséggel. A zenekar további erőssége, hogy mindannyian énekelnek, és ezáltal olyan szép, tiszta vokális hangzást produkálnak, mintha lemezről szólna az egész. Ezt ki is hangsúlyozzák, amikor a szólóénekes nélkül előadják a Bring Back That Leroy Brown című dalt, vagy amikor egy operaénekesnő közreműködésével felcsendül a Barcelona, a Golden Boy és a Guide Me Home. Nem véletlen, hogy a zenekar folyamatosan turnézik Európában. (Sajnos többnyire csak a nyugati oldalon.)

Hétfőn már csak a pakolás és a búcsúzkodás maradt hátra.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy ilyen nemzetközi rajongói találkozó nagyon sok különleges élményt nyújt egy Queen rajongónak. A lehető legközelebb érezheted magad a Queenhez, és részese lehetsz a világ egyik legváltozatosabb, legbarátságosabb közösségének, amelynek tagjai, bár többtucatnyi országból származunk, mégis ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanazt a lelkesedést, örömöt érezzük, amikor együtt vagyunk és énekeljük a Friends Will Be Friends-t vagy a We Are The Champions-t...

Szöveg © Tóth Tibor
Fényképek © Tóth Tibor, Petr Miklas, Henry K. Rock