Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 

A Hungarian Queen Fan Club

A HQFC a legrégebbi magyar rajongói klub. 1982-ben alakultunk, s ez akkoriban még illegális dolognak számított. 1985-ig valójában csak egy baráti kör volt, s például a fénymásolás hiánya, valamint egyéb hátráltató tényezők miatt, sokáig az is maradt. Ez a kör azonban egyre tágult, mert így többeknek volt lehetősége az akkoriban itthon alig kapható lemezek meghallgatására, képek, filmek megtekintésére vagy a cserélésre. 1985-ben megnyitotta kapuit az első hazai ifjúsági létesítmény a Petőfi Csarnok, ahol klubunk is otthonra lelt, s ahol havonta tartottunk klubnapokat.

A HQFC néhány tagja már a 80-as évek közepén együtt utazott Bécsbe a Queen koncertjére, de az első igazi itthoni esemény a Queen 1986-os népstadionbeli koncertje volt. Ekkor több mint ezer tagja volt klubunknak, s a klubnapok igazi tömeges bulik voltak. A 80-as évek végétől azonban csökkent a létszám, mivel a Queen nem turnézott, s "csak" lemezeket készített. Sajnos ez előszele volt Freddie betegségének, s korai, tragikus halálának. 1992-ben klubunk tagjai több alkalommal is jártak Londonban. Képviseltettük magunkat az áprilisi emlékkoncerten és tiszteletünket tettük Freddie házánál is. Még 1992-ben mindannyian együtt énekeltünk és emlékeztünk a Petőfi Csarnokban megrendezett két magyar Queen emlékkoncerten.
A Queen megszűnésével ismét megnőtt az iránta tanúsított érdeklődés is, s 1993-ra, amikor Brian May önálló turnéra indult, ismét sok (zömében teljesen új) tagja volt a HQFC-nek. Brian a Kisstadionban játszott Budapesten, így újra találkozhattunk vele a reptéren és a hotelnél.

A klub eddigi történetében kétségkívül 1998. október 12. volt a legkiemelkedőbb nap, hiszen öt év után Brian May ismét turnéra indult, s ezen a napon a Petőfi Csarnokban játszott. A koncert előtt pedig eljött hozzánk, s személyesen kezet rázott mindannyiunkkal, autogramokat osztott és barátságosan elbeszélgetett velünk.
2000-ben vált klubunk "nagykorúvá". A 18. születésnap alkalmából koncertet szerveztünk, amelyre - nagy örömünkre - több száz régi és új barát is eljött. Ünnepi "ajándékként" beindult honlapunk. Talán ennek a koncertnek a sikere is közrejátszott abban, hogy belevágjunk az egyik eddigi legnagyobb tervünk megvalósításába. Mindannyiunk fejében ott motoszkált ugyanis, hogy 2001-ben méltóképpen kell megemlékeznünk Freddie-ről és a Queen alakulásának 30. évfordulójáról. Már 2001 januárjában elhatároztuk, hogy november 24-én emlékkoncertet rendezünk a Petőfi Csarnokban, és meghívjuk a hazai könnyűzenei élvonal legrátermettebb előadóit. Szinte egy teljes év megfeszített munkával, és a RÉM Kreatív Csoport nélkülözhetetlen segítségével, Freddie halálának 10. évfordulóján a teltházas Petőfi Csarnokban együtt emlékeztek a rajongók és a fellépők. A "Queen Audiencia" Freddie és a Queen méltó megünnepléseként marad meg mindannyiunk emlékezetében, s azért is büszkék lehetünk örökre erre az estére, mert a szervező a teljes profitját, több mint egymillió forintot a PLUSS HIV fertőzötteket és AIDS betegeket segélyező alapítványnak utalta át.

2002 a HQFC számára több kerek évfordulót is jelentett. Ebben az évben lettünk 20 évesek (!!) és ekkor gyűltünk össze immár tizedik alkalommal Balatonszemesen, ahol 1993 óta minden évben megrendezésre kerül a Hungarian Queen Fan Camp. Augusztusban váratlan eseményben volt részünk. 16 év után, "csak úgy véletlenül" újra hazánkba látogatott Roger Taylor, aki - baráti meghívásra - Eddie Jordan zenekarával (V10) koncertezett Budapesten. Sajnos az utolsó pillanatig titkolt eseményre nem tudtunk olyan méretű találkozót szervezni, mint Brian-nek '98-ban, de azért jó néhányan találkozhattunk Rogerrel, aki azoknak a HQFC tagoknak, akik nem lehettek jelen, külön videóüzenetet is küldött.
2005-ben pedig megtörtént a csoda. A Queen Paul Rodgers társaságában újra turnézott és április 23-án másodszor adtak koncertet Budapesten. Az eseményről dokumentumfilm is készült, amelyben több klubtagunk is szerepel. 2008-ban újból a Queen+Paul Rodgers, majd 2017 novemberében a Queen+Adam Lambert formációt üdvözölhettük Budapesten.

Az utóbbi években egyre jobban kiépítettük nemzetközi kapcsolatainkat, amelynek eredményeként csoportos utakat szerveztünk többek között Prágába, a Cseh Queen Convention-re, és a svájci Montreux-be, a Freddie Mercury Memorial Day-re. 

2008-ban megrendeztük az első Hungarian Queen Convention-t Balatonszemesen, ahol vendégünk volt Freddie Mercury egykori személyi asszisztense, Peter Freestone. Ugyanebben az évben a HQFC hivatalosan is bejegyzésre került a Fővárosi Bíróságon, és immáron kulturális egyesületként működik tovább. 2017 decemberétől a hivatalos nevünk: Queen Kulturális és Szabadidős Egyesület.

A Hungarian Queen Fan Club összegyűjti a Queen zenekar magyarországi rajongóit, s nem csupán a rajongás, hanem a baráti légkör is jellemzi. Gyakran szervezünk kirándulásokat, koncerteket és más közös programokat, amelyeknek Te is részese lehetsz, ha belépsz az egyesületbe.