Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Queen a capella

2008-12-15

 

Az "A Night At The Opera"-t teljes egészében előadni színpadon, ráadásul hangszerek nélkül igencsak merész vállalkozás. A ROCK4 nevű holland ének kvartett erre vállalkozott. Az a capella műfaj képviselői egyedien és brilliánsan oldották meg ezt a feladatot.

A Maastricht környéki fiúk tíz évvel ezelőtt fakadtak dalra, csak úgy kedvtelésből. Elsősorban „rock klasszikusokat" adtak elő négy szólamban, sajátságos felfogásban. Annyira bejött a közönségnek a produkció, hogy végül is a zenekar komolyan vette a dolgot és néhány év alatt Európa szerte bemutatkoztak fesztiválokon és önálló színházi esteken egyaránt. Jelenleg három tematikus műsoruk van. A Timelessben többek közt Pink Floyd, Supertramp és Coldplay szerzeményeket szólaltatnak meg. A legfrissebb showjuk a Bring On The Night, amely Police és Sting dalokból áll. A harmadik pedig az A Night At The Opera. Ez utóbbit volt szerencsénk látni és hallani november 23-án, a bécsi Metropol színházban, ahol a Voicemania fesztivál keretén belül léptek fel.


A kétrészes előadás első felében néhány Queen klasszikus csendült fel, amelyekből a legizgalmasabbra a Somebody To Love átdolgozásuk sikeredett. Blues stílusban adták elő! A második részben aztán jött a teljes ANATO. A You’re My Best Friend-et szintén rendkívül egyedien dolgozták át, nincs rá jobb szó: ROCK4 stílusban. A Sweet Ladybe belecsempésztek néhány strófát más előadók gyöngyszemeiből is (Pl. Child In Time). A Prophets Song kánon részét pedig egy az egyben reprodukálták. A főszólamot éneklő Luc Devens bravúros teljesítményt nyújtott. És erre még rátett egy lapáttal a Bohemian Rhapsodynál, ahol olyan hosszan kitartott magas hangokat produkált, hogy az már nem emberi.

A többiek sem maradtak el mögötte, hiszen a basszust hozó Nico Jacobs néha olyan „mélyre ment", hogy az egész színház berezonált. Luc Nelissen pedig zsonglőrként hol szólamot énekelt, hol pedig „vocal percussion"-t, azaz beatbox stílusban „hozta a ritmust" a „pörgősebb" részeknél. Valamint az átkötő szövegekkel könnyedén megnevettette a publikumot. A tréfás show-elemeket egyébként előszeretettel vetették be mindannyian. A negyedik énekes dicséretére legyen mondva, hogy beugróként (Peter Weltenst helyettesítette) teljes értékű tagja volt a produkciónak, és stabil szólamokkal támogatta az összhangzást. Ami még inkább dicséretes, hogy az illető magyar, és Molnár Gábornak hívják. Az előadás után váltottunk vele néhány szót.


- Hogyan ismerkedtél meg a ROCK4 zenekarral?
- 2003-ban találkoztam először velük, amikor a saját zenekarommal, a Fool Moonnal egy grazi a capella versenyen szerepeltünk. Mi a harmadik helyen végeztünk, és a ROCK4 lett a győztes. Már akkor is adtak elő Queen számokat. Az egyik taggal, Luc Nelissennnel azóta tartjuk a kapcsolatot. 2006-ban meghívtuk a zenekart Szegedre, az általunk szervezett a capella fesztiválra is.
- Hogyan lettél a ROCK4 beugró énekese?
- A zenekar egyik tagja énektanárként is dolgozik egy színészképzőben, és a szaporodó ROCK4 turnédátumok miatt egyre nehezebben tudja összeegyeztetni a két feladatot. Ezért Luc tavaly megkérdezte tőlem, hogy beugranék-e Peter helyett néhány fellépésen? Természetesen igent mondtam. Elküldték a teljes Queen műsoruk kottáját és hangfelvételét, amit itthon megtanultam, aztán néhányszor próbáltunk is, de végül úgy alakult, hogy csak idén szeptemberben kellett először színpadra lépnem velük Svájcban, a Freddie Mercury’s Montreux Memorial Day-en. Azóta viszont folyamatosan hívnak, ha az A Night At The Opera műsorukat kell előadni.
- Tudsz-e arról valamit, hogy hogyan hozták létre ezt az egyedi Queen produkciót?
- Úgy tudom, hogy Luc kezdte el az alkotást. Leült a zongorához, és megírta a szólamokat, amiket aztán együttesen variáltak tovább. A főszólamot a másik Luc (Devens) énekli, akinek elképesztő hangi adottságait remekül kiaknázták.
- Te hogyan ismerkedtél meg a Queen zenéjével?
- Kisgyerekként szerettem meg az „A Kind Of Magic"-et, és a Hegylakó című filmet. Ezek után megismerkedtem a korábbi lemezeikkel is. A „Your My Best Friend"-et a Fool Moonnal is előadjuk, és a hamarosan megjelenő lemezünkön is hallható lesz.

További társalgásunk során kiderült, hogy a Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden. Repertoárjukban a Queenen kívül többek közt Sting, Eric Clapton és Beatles dalok is megtalálhatók, valamint több magyar sláger is. Többször nyertek nemzetközi a capella versenyt (Ausztria 2005, Tajvan 2006), és gyakran turnéznak külföldön. Itthon pedig több sztár előadó koncertjein és lemezein is közreműködtek már.


Szöveg: © Tóth Tibor
Fényképek: © Andreas Müller (
www.muellerphotos.com)


(Terveink szerint a fenti témáról bővebben olvashattok majd a HQFC tavaszra tervezett klub újságjában.)

Queen a capella