Eseménynaptár
»
«
2022 Január
VHKSzCsPSz
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 

1990 - 1999

1990. február 18-án a Queent végre elismerésre méltatta a British Phonographic Industry, és átadták nekik az "Outstanding Contribution to British Music" díjat. A tagok együtt vették át az elismerést, majd sztároktól hemzsegő bulit tartottak a londoni Groucho Club-ban.

A The Cross második nagylemeze március 26-án jelent meg, "MAD, BAD AND DANGEROUS TO KNOW" címmel. Ezzel a jelzővel (Őrült, elvetemült, és kerülendő) az excentrikus Lord Byront illették annak idején. A The Cross ezt követően rövid német turnéra indult.

Brian ezalatt zenét írt és rendezett Shakespeare Macbeth-jéhez, melyet a londoni Riverside Theater-ben adtak elő.

1990. novemberében a Queen új lemezszerződést kötött hangfelvételeik észak-amerikai terjesztésére, a Disney csoporthoz tartozó Hollywood Records-szal. A cég azonnal nekilátott, hogy feltornázza a Queen népszerűségét a megérdemelt szintre - tervbe vették valamennyi album re-master kiadását CD-n, mert addig a CD lemezek nem voltak kaphatók Észak Amerikában.

December 7-én a The Cross hosszú idő óta első londoni koncertjét adta az Astoria Theatre-ben, ismét a Queen Klub partyján. A ráadásban Brian is besegített a színpadon.

1991. január 14-én a Queen megjelentette hat és fél perces, nagyszabású kislemezét, az Innuendot. Óriási siker volt: ez lett a zenekar harmadik angol Number One-ja, egyúttal Európa-szerte vezette a slágerlistákat. Az "INNUENDO" album február 4-én jelent meg, és rögtön listavezető lett Angliában és Európában egyaránt - sőt, Amerikában benne volt a legjobb harmincban.

queen 19911991. márciusában a The Cross stúdióba vonult, hogy harmadik lemezükön dolgozzanak, Brian pedig júliusban Montreux-be repült, hogy folytassa várva várt szólólemezének felvételeit. A nagyszerű The Cross lemez júliusban készült el, megjelenését szeptemberre ütemezték. A "BLUE ROCK" végül csak Németországban volt kapható, az Electrola Records kiadásában. A Queen április végén újra stúdióban volt, és a következő lemezen dolgoztak.

Május 30-án vették fel a These Are The Days of Our Lives videoklipjét - nem tudhatták még, hogy Freddie akkor állt utoljára kamera elé. Az Egyesült Államok számára a videokliphez Disney animációkat készítettek.

Brian volt a Seville Guitar Legends fesztivál rock részének művészeti vezetője. Választása alapján többek között Nuno Bettencourt, Steve Vai, Joe Satriani és Joe Walsh lépett fel októberben a '92-es Sevillai Világkiállítás helyszínén.

A 17 számot tartalmazó, dupla Greatest Hits II lemez 1991. októberében jelent meg. Az ezúttal Richard Grey által válogatott Greatest Flix II és Greatest Pix II szintén megismételte a tíz évvel azelőtti sikert. Egy Box of Flix nevű különleges kiadványt is megjelentettek, amely a Flix One és a Flix Two mellett négy ritka felvételt is tartalmazott. Talán kár is hozzátenni: a Hits II és a Flix II egyaránt Number One lett!

November 23-án Freddie tudatta a világgal, hogy AIDS-ben szenved. És másnap harca véget ért, békésen elhunyt otthonában, családtagjai és barátai körében. A világot sokk rázta meg. Freddie titokban tartotta betegségét, csak a hozzá legközelebb állók tudhatták, mennyire kevés ideje maradt hátra. A rajongók a világ minden részéről virágokat és táviratokat küldtek, sokan - köztük magyarok - Londonba utaztak, hogy leróják kegyeletüket Freddie házai előtt. Három nappal halálát követően szűkkörű hamvasztási ceremóniát tartottak, a Freddie szülei által szigorúan követett Zoroasztriánus vallás szabályai szerint.

Áprilisban egy londoni reklámügynökség felkérésére Brian zenét írt egy Ford reklámkampányhoz. A végeredmény, a Driven by You olyan jó volt (és olyan népszerűnek bizonyult), hogy Brian november 25-én megjelentette első szóló kislemezeként. Az angol listán bekerült a legjobb 10 közé.

Freddie emléke előtt tisztelegve, illetve a Terence Higgins Trust AIDS elleni harcát segítendő, Freddie utolsó kívánságának megfelelően kiadták a dupla A oldalú Bohemian Rhapsody / These Are The Days kislemezt. Első helyen kezdett az angol slágerlistán, és öt hosszú hétig tartotta ezt a pozíciót. Több, mint egymillió fontot hozott AIDS alapítványi célra.

1991. decemberében nem kevesebb, mint 10 Queen album szerepelt az angol Top 100-ban.

1992. februárjában, az azévi Brit Award zsűrije különleges poszthumusz díjjal, az "Outstanding Contribution to British Music"-kal tüntette ki Freddie-t. Három jelölésből a Queen egy díjat nyert: a Days of Our Lives lett 1991 legjobb kislemeze. A díjkiosztó ünnepségen Roger és Brian bejelentették, hogy a Wemley Stadionban, egy nagyszabású emlékkoncerten kívánják megünnepelni Freddie-t, s egyúttal búcsút venni tőle.

A jegyek másnap kerültek forgalomba, és anélkül, hogy Brian, John illetve Roger mellett bármely más fellépő neve ismert lett volna, mind a 72.000 jegy elkelt hat óra leforgása alatt.

queen tribute1992 április 20-án, húsvét hétfőn a világ legnagyobb sztárjai csatlakoztak Rogerhez, Johnhoz és Brianhez a Wembley Stadion színpadán, hogy búcsút vegyenek Freddie-től. A stadion tele volt, és további egymilliárdan élvezhették a koncertet az élő közvetítésnek köszönhetően.

1992. áprilisában a Queen megkapta a legjobb kislemezért járó Ivor Novello díjat, Brian pedig a legjobb reklámzenéért odaítélt díjat.

1992. szeptemberében jelent meg a régóta várt Brian May szólólemez, a "BACK TO THE LIGHT".. A lemez a hatodik helyre került az angol slágelistán, és aranylemez lett.

Ezután megalakult a The Brian May Band. 1992. novemberében Chilében, Argentínában és Brazíliában bemelegítettek, aztán kezdetét vette egy Egyesült Államok-beli és európai turné a Guns N' Roses előzenekaraként. Ezt követően saját turnéba kezdtek és Észak-Amerikában, Japánban és Európában játszottak. Július 27-én a budapesti Kisstadionban léptek föl, mintegy 8.000 néző előtt. Csakúgy, mint 1986-ban, újra elhangzott a Tavaszi szél.

1992-ben megalapították és bejegyezték a Mercury Phoenix alapítványt, hogy a Freddie Mercury Emlékkoncertből befolyt összeget kezeljék.

Az Egyesült Államokban a koncert sugárzásáért a Fox Televíziótól átvett, illetve a Bohemian Rhapsody újrakiadásából származó egymillió dollár körüli összeget az USAban működő AIDS alapítványok között osztották szét. Az Egyesült Királyságban a The Terrence Higgins Trust több, mint egymillió fontot kapott a Bohemian Rhapsody után. További 2.2 millió font került szétosztásra 100 bejegyzett alapítvány, illetve önsegélyező HIV pozitív alapítványok között az Egyesült Királyságban, Európában és Afrikában.

1992 karácsonya előtt megjelent a Freddie Mercury Emlékkoncert dupla video változata, amelynek teljes bevétele a Mercury Phoenix Trust számláját gyarapította.

A "FREDDIE MERCURY ALBUM" 1992. novemberében jelent meg, az első kislemez pedig az In My Defence volt 1992. november 30-án. Ezt a The Great Pretender kislemez követte 1993. januárjában, majd 1993 tavaszán a Living On My Own. Ez utóbbiért Freddie posztumusz Ivor Novello díjat kapott, mert ez volt "Az 1993-as Év Nemzetközi Slágere".

1993-ban jelent meg a George Michael / Lisa Stansfield / Queen mini album, a 'FIVE LIVE'. A lemez és az arról kimásolt 'Somebody To Love" kislemez egyaránt az Alapítvány támogatását szolgálta. 31 országban kerültek be a legjobb tíz közé, április 22-én a kislemez az első helyre került Angliában.

queen es george michael1994. februárjában az EMI kiadta a 'THE BRIAN MAY BAND LIVE AT BRIXTON ACADEMY' című lemezt és videókazettát, a zenekar első élőben felvett anyagát.

1994. szeptemberében Roger Taylor megjelentette 'HAPPINESS?" című szólólemezét. Az előzetes kislemez május 3-án jelent meg, 'Nazis 1994' címmel, amely az erősődő európai neonácizmussal foglalkozott. A második kislemez, a "Foreign Sand" Európa-szerte 1994. szeptember végén jelent meg. Roger Taylor zenekara 1994 novembere és 1995 januárja között az Egyesült Királyságban és Olaszországban turnézott.

Négy év munka után, 1995. november 6-án jelent meg a Queen huszadik, s egyben utolsó stúdiólemeze, a "MADE IN HEAVEN". A lemez felvételei 1991 áprilisában kezdődtek, és Freddie életének utolsó hónapjaiban szakadtak meg.

A lemezt, amelynek nagy részét John, Brian és Roger Freddie halálát követően készítette el, 'Freddie halhatatlan szellemének' ajánlották, tekintettel kérésére, hogy az anyagot befejezzék és bemutassák a közönségnek.

Az album végzet-hangulatát két szám határozza meg: az 'A Winter's Tale', amely Freddie utolsó szerzeménye volt, illetve a 'Mother Love', Brian és Freddie közös dala, amely a Freddie által utoljára felénekelt hangokat tartalmazza.

A Made In Heaven munkálatai főként a Queen montreux-i stúdiójában zajlottak, abban a svájci városban, ahol Freddie abban az időben lakott. Ezt a történelmi helyszínt örökítették meg a lemez borítóján egy tájfotóval, rajta a tóval, amelyre Freddie háza nézett.Sokaknak a Made In Heaven nem egyszerűen a Queen utolsó, de egyben legjobb lemeze is.

Az újszerű videóklipjeiről ismert Queen az album dalait addig nem látott vizuális formában kívánta megjeleníteni. Ezt úgy érték el, hogy felvették a kapcsolatot a British Film Institute-tal, és a filmintézet fiatal, tehetséges rendezőit bízták meg a klipek elkészítésével. Az első ilyen az Evolution volt, amelyet Simon Pummel készített a Heaven For Everyone-hoz. A BFI közreműködés további hat filmre szólt.

A Made In Heaven lemez megjelenése kíváló alkalmat adott a Queen 25 éves pályafutásának összefoglalására. Egy héttel követte az Ultimate Queen kiadvány, egy exkluzív, 20 CD lemezt falra akasztható különleges dobozban összefoglaló ritkaság. A gyűjtemény a stúdióalbumokon kívül a három koncertlemezt is tartalmazza. A sorszámozott gyűjteményben az albumok csúcsminőségű litográfia borítóval és egy 12 oldalas, színes könyvecskével egészültek ki.

A gyűjtemény mellett egy dokumentumfilm jelent meg videón, Champions of the World címmel. A kétórás anyag olyan képeket és zenerészleteket tartalmaz, amelyek korábban nem voltak hozzáférhetőek. A "Champions of the World" a zenekar történetén kívül John, Brian, Freddie és Roger életébe is bepillantást enged.

November 6-án a zenekar rajongói először tudtak egymással és a zenekarral kommunikálni, mert ekkor indult el a Queen honlapja. A legjobban megalkotott honlapok egyikeként hét különböző területen nyújtott érdekességeket: audio és video részleteket, grafikákat, kommunikációs és információs központokat, és egy üzletközpontot.

November 8-án Irena Sedlecka megbízást kapott Freddie Mercury életnagyságú szobrának elkészítésére, melyet 1996-ban terveztek felállítani.

Novemberben a londoni Museum of the Moving Image-ben kiállítottak egy hologrammos filmet, amelyen tulajdonképpen Freddie 3 dimenziós hasonmása jelent meg.

1997. januárjában jelentek meg a British Film Institute fiatal rendezői által készített klip-filmek videón.Január 17-én Roger, Brian és John öt év óta először lépett együtt színpadra: az esemény Maurice Béjart világhírű balettrendező párizsi előadása, a 'Ballet For Life" volt. A darabban Mozart és a Queen zenéje is elhangzott. Az előadást a The Show Must Go On zárta, Elton John és a három Queen tag előadásában.

1997 tavaszán utazó kiálítást rendeztek a Freddie Mercury-ról készült legjobb fotókból. Novemberben jelent meg a 'QUEEN ROCKS' válogatás, amelyen a zenekat keményebb felvételeit gyűjtötték össze. A lemezen egy vadonatúj dal is szerepel, a No One But You, amely az első olyan felvétel, amelyet a Queen Freddie nélkül írt és rögzített. A dal a rajongók kérése alapján kislemezen is megjelent. A Rocks lemez borítóján a Queen címer vadított változata látható, Roger kommentárja szerint ez a legcsúnyább borító, amelyet valaha látott.

Decemberben egy különleges válogatásra került fel Brian 'Who Wants To Live Forever" című dala: az autóbalesetben elhunyt Lady Diana emlékére kiadott albumon.

1998. júniusában került a boltokba Brian második stúdióalbuma, az "ANOTHER WORLD". Brian és zenekara azonnal világkörüli turnéra indult, melynek egyik állomása a budapesti Petőfi Csarnok volt, október 12-én. Szeptemberben Roger is új anyaggal jelentkezett, a lemez az "ELECTRIC FIRE " címet kapta. Kihasználva az Internet nyújtotta lehetőséget, a Roger házának kertjében felállított sátorban megrendezett zártkörű lemezbemutató koncertet a világ minden részében, élőben láthatták a rajongók. Az esemény a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mert a 60 perces fellépést és az azt követő interjút több, mint félmillió néző kísérte figyelemmel.

1998. novemberében néhány országban megjelent a Queen Rocks videóváltozata. 1999. tavaszán Roger rövid angol turnét tartott saját zenekarával.

A nyár folyamán jelent meg Angliában egy bélyeg, amely Freddie-t ábrázolta. A bélyeg sok vitát váltott ki, mert az angol törvények értelmében a bélyegek a királyi család tagjain kívül nem ábrázolhatnak élő személyeket - márpedig, Freddie mögötti képen jól kivehető Roger feje, amint dobjait püföli. Így Roger Taylor volt az első, aki életében egy hivatalos angol postai bélyegen szerepelt!

1999. karácsonya előtt újra megjelent az Under Pressure, méghozzá egy új, a korábbinál pergőbb ritmusú feldolgozás formájában. A kislemezt a "QUEEN+ GREATEST HITS III" albumról másolták ki, amely főként a zenekar olyan felvételeit tartalmazta, amelyeket 1992. óta készítettek. Szerepelt rajta az Elton John-nal Párizsban előadott "The Show Must Go On" és egy remix is. Párhuzamosan került a boltokba a Greatest Flix III is, de egyik válogatás sem ismételte meg elődei elsöprő sikerét.

1969 - 1979 1980 - 1989 1990 - 1999 2000 -