Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Mágikus balett a Queen zenéjére a szegedi Dóm téren

2009-02-25



Úgy tűnik, hogy ismét Queenben gazdag évnek nézünk elébe. A magyar művészek által Budapesten és Gyulán bemutatásra kerülő musical-show, az „Egy bohém rapszódiája" mellett az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon vendégszerepel a Béjart Ballett Lausanne társulata, amely „Szerelemtánc" címmel a 2007-ben elhunyt Maurice Béjart legsikeresebb koreográfiáiból nyújt válogatást.

A nyári rendezvénysorozat honlapján Bátyai Edina igazgató így nyilatkozik:
-Európában rendkívüli kultusza van az előadásnak. Hosszú, küzdelmes tárgyalások eredményeképpen sikerült elhozni Szegedre. A Best of Béjart-t tizenkétezer férőhelyes arénákban játsszák. Olyan koreográfiákból láthatunk majd részleteket, mint például Béjart leghíresebb darabjából, a Tavaszi áldozatból. A mester gyakran koreografált klasszikus és popzenére egyaránt, így fordulhat elő, hogy művészei Mozart és a Queen dallamaira is táncolnak. A Show Must Go On felcsendül a Szerelemtánc során is, a táncosok eközben Versace által tervezett ruhákban lépnek színpadra.

A Béjart Ballett legutóbb 2006-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon vendégszerepelt hazánkban. Akkor a „Ballett for Life"-ot adták elő az Erkel Színházban. Erről a darabjáról anno így nyilatkozott a szerző, Maurice Béjart:
- Ez a balett a legbelsőbb érzéseimhez kapcsolódik. Örömteli műnek látom, nem pedig komolynak vagy defetistának. Szerintem, ha nem mondtam volna, hogy a halálról szól, a közönség nem is jött volna rá. Bár az ihletet Freddie Mercury és Jorge Donn jelentette, nem egyszerűen az AIDS-ről szól, hanem inkább a fiatalkori halálról. Azt se mondanám, hogy túl korán haltak meg, mert nem tudom, van-e túl korán vagy túl későn – az események akkor történnek, amikor meg kell történniük, és mást nem tudunk mondani. A Queen-dalok közé Mozart zongoradarabokat és hangszeres műveket fogok beilleszteni, de vokális darabokat nem, mivel az énekhangot a Queen adja. Mozart is fiatalon halt meg: harmincöt éves volt, tehát neki tíz évvel kevesebb jutott az életből, mint Freddie-nek és Jorgénak, akik negyvenöt évet éltek.

(A „Ballett for Life" idén szeptember 23-tól 27-ig látható Svájcban, a zürichi Theatre 11-ben.)

A Szegedi Szabadtéri Játékokon már volt egyszer egy, a Queenhez közvetetten kapcsolódó előadás. Freddie egykori partnere, kedvenc operaénekesnője Montserrat Caballé előadói estjét láthatták és hallhatták a szerencsések 2003-ban.

A Szerelemtánc július 17-én és 18-án 21.00-kor kerül színpadra a Dóm téren.

Forrás: www.szegediszabadteri.hu és www.festivalcity.hu

Mágikus balett a Queen zenéjére a szegedi Dóm téren