Eseménynaptár
»
«
2024 Március
VHKSzCsPSz
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Ott voltunk a Holland Queen Napon

2009-02-09

 

Január 31-én a Rotterdamhoz közeli Maasluisban került megrendezésre a Dutch QueenDay, a Holland Queen Rajongók Klubja szervezésében. Az esemény magyar vonatkozása, hogy az est fő attrakciója a mi Queen Unplugged Projectünk fellépése volt. A zenekart elkísérte néhány klubtagunk is. Klacsmann Bori beszámolóját olvashatjátok.


Január 30-án, pénteken érkeztünk meg a Rotterdam és Maasluis közötti Vlaardingenbe, ahol egy barátságos szállodában volt a szállásunk. A lepakolás és egy kis pihenő után körülnéztünk a kisvárosban, és már itt felfedeztük a holland táj jellegzetességeit: szélmalmok; csatornák, amelyekben vízi madarak úszkálnak; apró, vöröstéglás házak, nagyméretű, függöny nélküli ablakokkal, hangulatos kocsmák. Az egyiket birtokba is vettük, és megízleltük a helyi konyha remekeit.

Másnap kora délután átutaztunk Maasluisba. A Queen nap egy viszonylag nagyméretű épületben kapott helyet, amelynek színháztermében éppen író olvasó találkozó volt Edger Hamerrel, a „Voor Queen en Vaderland" c. könyv írójával. Miután ez véget ért, az előcsarnokban felállított főzőpultnál Peter Freestone és Ad Janssen látványkonyhája következett. A segítők alig győzték kiszolgálni az éhes rajongókat a sok finom falattal.:)

Közben a hátsó kistermekben nyüzsgött a Queen vásár, ahol számomra a fából készült intarziás képek, a bakelit-formájú tál, és a képes albumok tetszettek a legjobban. Rengeteg kislemez is volt, de az áruk sajnos meghaladta a legtöbbünk pénztárcájának kapacitását.

A színházterem következő programja Peter előadása volt. A Barcelona album keletkezéséhez vezető folyamatról beszélt, és bejátszotta azokat a házi hangfelvételeket, amelyeken Freddie és Montserrat duetteztek a Garden Lodge-ban, még valamikor 1987-ben. Ez bevezető volt a következő nagyszabású koncerthez, amelynek során egy norvég női kórus, valamint két szólista adta elő az egész Barcelona albumot vonósnégyes, zongora és dob kíséretével. Csodás hangversenynek lehettünk fültanúi, amelyet a közönség állva tapsolt meg.

Levezetésképpen vacsorát kaptunk, majd röpke szünet után tombola és árverés következett, utánuk pedig a Let us introtain you nevű játék döntője, amelynek során a versenyzőknek minél több Queen-dalt kellett felismerniük az intrójuk alapján. Mi már tűkön ülve vártuk az est fénypontját, a QUP színpadra lépését, ami egy újabb rövid szünet után be is következett!
Az első néhány szám alatt úgy éreztem, a közönség kicsit meg van lepve zenekarunk stílusától és hangszerelésétől, de ez a kezdeti csodálkozás hamar átcsapott lelkesedébe! Az elején még csak páran énekeltek, de a számuk egyre gyarapodott, és egyre inkább átérezték a Queen Unplugged Project utánozhatatlan stílusát. Az is szimpatikus lehetett a közönségnek, hogy a zenekar tagjai közvetlenül hozzájuk szóltak: sétáltak közöttük, énekeltették őket, Laci többször is végigjárta a termet a dobjával felszerelkezve.
Egyedül a Small alatt lehetett érezni, hogy fenntartásokkal fogadják a dalt a rajongók.
A koncert második része a jól ismert ’70-es évek medley-vel kezdődött, ami tényleg felfűtötte a hangulatot! Aki akár szemernyit is kételkedett, hogy a QUP képes a komolyabb számok előadására is, az most megbizonyosodhatott arról, hogy nekik még a Great King Rat is megy! És nem sokkal ezután következett a legmegdöbbentőbb élmény –legalábbis számomra- amikor Tibi felkonferálta a Tavaszi szél című népdalt. Még szinte ki se mondta a címét, amikor a közönség már énekelni kezdte – tökéletes kiejtéssel!!! Hihetetlen, megható élmény volt ez számunkra! Az, hogy a Love of my life-ban, a Somebody to love-ban ötszáz fős kórus harsogja a szöveget, szinte természetes volt. A Bohemian Rhapsodynál már kezdett elszabadulni a pokol, ami a Radio Gaga és a We Will Rock You alatt teljesedett ki: a fellépők biztatására a közönség előretódult, és táncolva, ujjongva, tapsolva bulizta végig az utolsó számokat. A We Are The Champions alatt pedig összekapaszkodva daloltunk, és amikor a fiúk levonultak a színpadról, masszív vastaps követelte visszatérésüket.

A koncert után beszélgettünk sok rajongó mellett Peterrel is, aki ezúttal is el volt ragadtatva a koncerttől, és a közönség reakciójától.
Felemelő érzés Queenesnek lenni ilyenkor, ismét egy csodás élménnyel lettünk gazdagabbak a holland Queen-napon. Reméljük, a világnak még sok más tájára is elkísérhetjük a Queen Unplugged Projectet, hiszen úgy tűnik, eredeti hangzásviláguk mindenhol a rajongók szívéhez tud szólni.

Szöveg: Klacsmann Bori
Képek:
http://www.pixagogo.com/7587984131

Ott voltunk a Holland Queen Napon