Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Olympic Studios, vége?

2009-01-03

 


Az EMI azt fontolgatja, hogy pénzügyi nehézségek miatt felszámolja az Olympic Studiost. Itt dolgozott a Queen az „A Night At The Opera" és a „The Miracle" albumok felvételein, de itt készítette a Led Zeppelin is az első lemezét.

Az 1966-ban megnyílt stúdió első sztárja a Rolling Stones volt, akik 1972-ig hat nagylemezt csináltak itt. 1967-ben még a Beatles is megfordult a stúdióban (All You Need Is Love), és Jimi Hendrix bemutatkozó albuma, az „Are You Experienced?" is itt készült. Két világhírű musical, a Jézus Krisztus Szupersztár, és a Rocky Horror Picture Show felvételei is itt folytak a hetvenes években. De dolgozott itt a The Who, Eric Clapton, David Bowie, Roger Waters, a Duran Duran, a Spandau Ballett és még sokan mások.


Állítólag ezen a zongorán még Freddie is játszott.
Lehet, hogy pont a Bohemian Rhapsodyt?


„1987-ben az épületet megvette a Virgin Records, a stúdiót pedig teljesen kiürítették. Amikor ugyanabban az évben az Olympic elköltöztette raktárát, egy aukciós házat kértek fel, hogy segítsen az épület felszámolásában. Barbara Jefferies, a Virgin Records akkori igazgatója az épület előtti járdára rakatta ki az archívum nagy részét, melyek között az együttesek stúdióban készült és ki nem adott felvételei, filmzenék és más ritkaságok voltak. Ezeket az emberek gyorsan elkapkodták, majd pedig árveréseken tetemes mennyiségű pénzt kaptak értük, a szalagok tartalma pedig kalózfelvételeken vált mindenki számára elérhetővé. Évekkel később, amikor divatossá váltak a díszdobozos, bónuszdalokkal bővített CD-kiadások, az előadóknak saját szalagaikat többszörös áron kellett visszavásárolniuk." /idézet a wikipedia.hu-ról/

Ezután az érdekes közjáték után a stúdiót felújították, modernizálták, és az EMI (amelynek részévé vált a Virgin Records) tovább üzemeltette. Az utóbbi években viszont már folyamatosan veszteséggel működött, ami egyrészt az egyre jobban elszaporodó, ultramodern technikával felszerelt kisebb profi stúdióknak köszönhető, másrészt annak, hogy a digitális technika fejlődésével a zenészek kényelmesebben és jóval olcsóbban tudnak felvételeket készíteni otthoni körülmények között, saját házi stúdiójukban. Az EMI szerint a régi nagy stúdiók számára nem várható javulás, ezért kénytelenek sorra bezárni ezeket. Könnyen lehet, hogy a U2 tavasszal megjelenő új albuma lesz az utolsó „terméke" az Olympicnek. Aztán a müncheni „Musicland" és a montreuxi „Mountain Studios" után egy újabb, a Queenhez kötődő helyszín szűnik meg.
De csüggedésre semmi ok, mert a Trident Studios még él és virul, és honlapján két történelmi fénykép is található a Queen első lemezének stúdió munkálatairól.

Olympic Studios, vége?