Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Zsombolyai János klubunk vendége volt

2001-09-10

 

Szeptember 9-én hét és fél nyolc között Zsombolyai János, a Magic In Budapest rendezője volt a Queen klub vendége! Ritkán van csönd a bulikon, az ő váratlan megjelenése azonban akkora tiszteletet váltott ki a 40-50 jelenlevőből, hogy a köszöntő vastaps után a hátsó sorokban is tisztán lehetett hallani a rendező szavait.

Zsombolyai úr elmesélte, hogy délután körülnézett az interneten és nagy örömére szolgált, hogy 93 Queen klubot talált a világ különböző szegleteiben. Elmondása szerint azon még jobban meglepődött, hogy az általa jegyzett koncertfilmet a mai napig lehet kapni, sőt: nemsokára DVD-n is megjelenik. Ő annak idején 10 darab VHS kópiát kapott a zenekartól, melyeket az idők folyamán különböző ismerősöknek adott kölcsön, akik aztán meg is tartották a felvételt! Az utolsó darabot a budapesti angol nagykövet kérte kölcsön tavaly - és tartotta meg a mai napig.

A 62 éves rendező, aki indulásuk óta a Queen rajongója, készséggel válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Elmondta például, hogy 16 db 35 milliméteres kamerával vették fel a filmet, a hangot pedig a zenekar emberei rögzítették 20 sávra. Nagy fejtörést okozott, hogy a rengeteg felvételből hogyan lehet a legjobban sikerült képeket kiválogatni. A megoldást az egyik magyar közreműködő eszelte ki: egyetlen képbe másolták mind a 16 kamera felvételeit, és ezen az anyagon már könnyen tudtak választani a nyersanyagból. A vágáson 4 csapat dolgozott egyidőben. A majdnem két és fél órás anyagból a rendező választotta ki a legjobb 90 percet, és a választással a zenekar is egyet értett. Egy helyen megvágott egy dalt is, ami ellen szintén nem volt kifogása a tagoknak, csak annyit tettek hozzá, hogy bár nagyjából ugyanott, de inkább ők akarják szétszedni a dalt. Szintén egy kérdésre válaszolva Zsombolyai János elmondta, hogy az ő ötlete volt a Tavaszi Szél eléneklése, illetve, hogy a Wembley '92 elején látható színpad össszerelés azért hasonlít nagyon a budapesti film elején látható kockákhoz, mert az angoloknak annyira tetszett az ötlete, hogy újra felhasználták. Kiderült, hogy az állam nem szólt bele a film gyártásába, hagyták menni az eseményeket a maguk sikeres módján. A költségeket illetően annyit mondott, hogy a részt vevők nem voltak éppen túlfizetve. A "milyenek a tagok magánemberként?" kérdésre röviden annyit válaszolt, hogy Brian May volt a legszimpatikusabb és legközvetlenebb, míg Freddie színpadon kívül is egy non-stop a fellegekben járó sztár benyomását keltette. Nem úgy a koncert után: a rendező felkereste Freddie-t a koncert után, és a hátán fekve, a végkimerülés határán fújtatva találta. Egyértelmű, hogy vele az élen az egész zenekar komolyan megdolgozott a 70 ezer néző kegyeiért.

Mint a rendező elmondta, óriási emlék marad számára a pillanat, amikor Londonban bemutatta a kész filmet a zenekarnak: a filmstúdió a város egyik elegáns negyedében állt, vele szemben pedig egy építkezés zajlott. Amint kiléptek az utcára, azonnal felismerték őket, a forgalom megállt, az építőmunkások pedig szoborrá merevedve bámulták őket az állványzatról. Felmerült a kérdés: vajon kapott-e a Magic után hasonló megbízásokat? A válasz egyértelmű "nem" volt - fantasztikus kirándulásnak tartja ezt a munkát, de mivel nem sűrűn látogat hazánkba külföldi zenekar azzal a tervvel, hogy filmet fogat Budapesten, fel sem merült a folytatás gondolata.
Zsombolyai János több Queen koncertet (Köln, Wembley) is meglátogatott a budapesti filmre készülve, s ezeket az elődásokat rögzítette is egyszerű VHS kamerájával. A felvételeket "értéktelennek" minősítette, amivel persze a jelenlevők nem tudtak egyetérteni, úgyhogy a rendező megígérte: a klub rendelkezésére bocsátja házi gyűjteményének ezen darabjait.

Örök hála Vaszta Palinak, hogy megszervezte a régóta várt találkozót!