Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Vox AC30 a Tribute-on és az Audiencián

2001-10-25

 

Köztudott, hogy Brian gitárhangzásának egy része a legendás VOX AC30as erősítőknek köszönhető. Ezek a matuzsálemi korú műremekek csöves technikával állítják elő a csak rájuk jellemzően telt, mély hangot, melyet nagyon jól ismerünk és szeretünk. Az AC30as gyártását egy időre abbahagyták, mert kiment a divatból. Egy "hűséges és világhírű vásárlójuk" kérésre azonban a patinás angol cég újra gyártani kezdte a szériát, bár a korábbinál is drágábban és sokkal kevesebb példányban.

1992-ben Brian a Freddie Mercury Tribute Concerten hat ilyen erősítőt használt párhuzamosan. Eredetileg 12 darabot akart felpakolni, de a színpad mérete miatt a felével kellett beérnie. A műszereket a gyártó kölcsönözte Briannek, aki nem akarta ezeket megtartani a buli után. Ragaszkodott hozzá, hogy a próbák és a buli alatt kizárólag általa használt erősítők a koncert után kerüljenek vissza a forgalmazóhoz, és senki ne próbáljon "ügyeskedni" velük, azaz ne árulják őket drágábban, mint a széria más példányait. Éppen ezért nem is dedikálta a dobozokat. Így is történt, a hat láda egy kis hangszerkereskedés, a londoni Oasis polcaira került 1992 nyarán. Egyetlen apróság mégis megkülönböztette őket társaiktól: mindegyik mellé egy pecsétes levelet adott a gyártó, melyben igazolják, hogy az adott szériaszámú darabot Brian May használta. Egy korabeli újságcikk tanúsága szerint egyébként az Oasis egy véletlennek köszönhette a lehetőséget, mert a Vox képviselője a Tribute előtt egyszerűen csak besétált hozzájuk, nézelődött, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve megkérdezte, hogy akarnak-e ezzel a dologgal foglalkozni. Az Oasis bevállalta a nem éppen hétköznapi tárgyak árusítását. Örültek annak, hogy csak hat darab szakadt rájuk: kis boltjukban nem nagyon tudtak volna elhelyezni kétszer ennyit.

És ezzel meg is érkeztünk a jelenbe: a szóban forgó AC30-asok egyike most 2750 dolláros kikiáltási áron került fel az E-bay internetes aukciósház kínálatába. Mai áron ez 776.000 Ft-ot jelent, ami rettenetesen sok pénz, de csak hajszállal több, mint amennyibe a "normál" Vox AC30 kerül listaáron. Csalás vagy ügyeskedés nincs tehát, van viszont egy lehetőség: birtokolni a rocktörténelem egy alighasznált darabját. Az aukció oldalán fotókat láthatsz a ládáról, Brianről, elolvashatod a témában írott újságcikket és a Vox tanúsítványát, és persze licitálhatsz is a szerkezetre.

    


Az biztos, hogy november 24-én a PeCsában mindenki láthat éshallhat pontosan ilyen erősítőket: a Vox cég a Queen Audiencia szervezőivel együttműködve kölcsönöz néhányat Töpinek. A Red Special másolat így a legendás AC30-asokon szólal majd meg, hogy a lehető legjobbanvisszaköszönjön a valódi Brian hangzás. Az erősítőket egyébként Ausztriából hozzák majd a próbákra és a koncertre, mert Magyarországon egyáltalán nincs forgalomban ez a típus! Mondtuk már, hogy ritka alkalom lesz az Audiencia? :-)

Vox AC30 a Tribute-on és az Audiencián