Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Exkluzív Audiencia előzetesek

2001-11-09

 

Hangok és hangulatjelentés az Audiencia első próbájáról

Október 29, hétfő, enyhe köd, 10 fok fagypont fölött. Nagyszabású dolog van készülőben, ennek megfelelően a munka hajnali reggel 9-kor kezdődik. Madai Zsolt és Farkas Töpi érkezik először a Yellow Stúdióhoz, és elsősorban nem azért, mert szeretnek korán kelni; rutinos zenészként jól tudják, csak az ő hangszereik összeállítása és "belövése" legalább egy órát vesz majd igénybe. Zsolt több mint tíz, különböző méretű fekete dobozzal érkezik, valamint egy vékony, ám rettentő nehéz műanyag tartót is elővarázsol a csomagtartójából. Kiskutyám kedvenc játékai - jegyzi meg a harminckilós arzenált szemrevételező portás kérdő tekintetére reagálva. Az eszközparkból nem hiányzik egy kényelmes szék sem, így aztán fél tíz körül már el is foglalhatja helyét a Premier dobok mögött, illetve a Sabian cintányérok alatt. A tények felsorolása nem lenne teljes ha elhallgatnánk, hogy a munka kezdetekor Zsolt fekete vászon tornacipőre cseréli utcai cipőjét: a Drum Workshop pedálokat valószínűleg kényelmesebb puha gumitalppal taposni.


  


Mire Zsolt összeállítja a szerkezetet, Töpi is felsorakoztatja gyűjteményét: a figyelmes szemlélődő 2 akusztikus gitárt és egy szívdöglesztő RedSpecial replikát számolhat össze. A negyedik gitártoknak kinéző alumínium doboz különböző effekteket rejt, melyek közül a legkisebb kelti a legnagyobb feltűnést. A Treble Booster ugyanis ritka jószág; bár Brian hangzása enélkül nehezen reprodukálható, Töpin kívül talán nincs tucatnál több birtokosa Európában. Hihetetlen alapossággal kerülnek helyükre a hangszerek, csatlakoznak a vezetékek, sőt: egy erre a célra szolgáló, nagyon finom szövetből készült kék színű textilkendő is előkerül, hogy eltüntesse a Red Special lakkozásán esetleg megtelepedett mikrokosz-szemcséket.


A stúdió kontrollszobájában egy 24 sávos keverő, egy hatalmas kapacitású számítógép és egy okos panelekből összeállított, embermagasságú szerkezet már készen állnak a "műsorra". Nem is kell sokáig várniuk: a feljátszóhelyiségben váratlanul felordít a Red Special! A dobok is megszólalnak, s ezzel kezdetét veszi a bemelegítés. Zsolt és Töpi átfutnak a Resurrection, a We Will Rock You, a Tie Your Mother Down és a Brighton Rock egy-egy részletén. Jól felmérhető a tempóból, hogy kellő mennyiségű adrenalinból gazdálkodnak majd a nap folyamán. A stúdió főnöke és a hangmérnök ekkor még a feljátszóban, a hangorkánban sürgölődnek: kábeleket húznak, mikrofonokat állítanak be. Tíz perc múlva mindenki elégedett: a dob és a gitársound kifogástalan, a technika működik, zenészek elzárva a hangszigelt feljátsóban: kezdődhet a munka.

Az első feladat a We Will Rock You alapjának és gitártémáinak feljátszása. Zsolt időhúzás nélkül, elsőre ledobolja az adagját. Töpi a visszahallgatás során hiányolja a felhangokat, ezért újra nekifut a felvételnek és ezúttal telibe talál. Galántai Zsolt hangmérnök visszajátssza a kevert felvételt, majd Zsolt egyetértésével enyhe visszhangot tesz a dobokra. A végeredménnyel mindenki elégedett, demonak szuper.

     


Valamivel 11 óra előtt Pély Barna érkezik, elsőként a ma sorra kerülő öt énekes közül. Gyors kézfogások, villanó tekintetek, s mielőtt bárki észbe kapna, Barna máris a mikrofon mögött áll és a hangját próbálgatja. Zsolt és Töpi előéneklik neki a dallamot, amit Barna türelmesen és figyelemmel hallgat, majd előadja a saját verzióját, amitől a hallgatóság arra gondolhat: aha, szóval ezért lehet valaki diplomás jazz énektanár! Töpi és Zsolt hátra is húzódnak a kontroll szobába, magára hagyják Barnát a Don't Stop Me Now instrumentális verziójával. Az énekes integet, nézzünk egy próbát. Felcsendül az ismerős dallam, Barna pedig a nem kis várakozásokat is messze felülmúló lelkesedéssel és energiával énekel. A stúdióval egy emeleten lévő tánciskola tanára arról érdeklődik, hogy élőben megy-e a folyosón is hallható zene. A zene a Queen eredetije, az ének élő, válaszolom. Hihetetlen, suttogja a férfi, aztán be is fejezi, hogy minél többet halljon a dalból. A hangmérnök büszkén közli, hogy felveszi az anyagot. Aztán Barna visszahallgatja a felvételt, gondolatban kijegyzeteli, hogy mit kéne másképp énekelnie, majd a következő nekifutás tényleg még jobban sikerül. Egészen addig kezdi újra és újra előről, míg azt egyszer csak azt mondja: kezdetnek megteszi. Még dél sincs, mikor a stúdióban már ünnepi hangulat keríti hatalmába a jelenlévőket.

     


És ez így megy, egy teljes napon keresztül. Behumi Dóri érkezik "szeretni valakit", aztán Varga Zsuzsa és Bebe robbannak be, az örökké szerény Váczi Eszter pedig a Cosmopolitan "Év énekesnője" díját készül aznap este átvenni, de még így is (vagy éppen ezért) elképesztő alapossággal formálja, javítja a dallamokat. Televíziós stábok érkeznek és tapossák egymást interjúért, senki nem unja a Radio Ga Gat, a We Will Rock Yout, a kávéautomata a stáb tiszteletbeli tagja lesz, mindenki üt és penget valamit ha éppen nem énekel, a kontroll szobában a felvevőtornyon finom piros számok jelzik az idő múltát, de nem képesek mérni a szabad zenélés és a fantasztikus előadói teljesítmények okozta eufóriát. Hihetetlen energia szabadult el.

Mindenki átélheti ezt az élményt november 24-én a Petőfi Csarnokban; de addig is, a türelmetleneknek: exkluzív előzetesek a produkcióból!



Somebody To Love (próba, részlet)
ének: Behumi Dóri
zene: Queen eredeti

28.8 / 56 / ISDN


Radio Ga Ga (próba, részlet)
ének: Varga Zsuzsa
zene: Queen eredeti

a ZENE.NET oldalán


It's A Hard Life (próba, részlet)
ének: Váczi Eszter
zene: Queen eredeti

az EST.HU oldalán


Don't Stop Me Now (próba, részlet)
ének: Pély Barna
zene: Queen eredeti

28.8 / 56 / ISDN


Hammer To Fall (próba, részlet)
ének: Bebe
zene: Queen eredeti

a MUSIC.HU oldalán


We Will Rock You (próba)
ének: Bebe, Dóri, Barna
dob: Madai Zsolt
gitár: Farkas Töpi

a RELAX.HU oldalán


A felvételek 2001. október 29-én készültek a Yellow Stúdióban, Budapesten.
Hangmérnök: Galántai Zsolt, Levacsics Péter

A dalok lejátszásához Real Player szükséges, melyet gyorsan és ingyen letölthetsz a http://www.real.com oldalról.