Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Brian és Ben Elton rádióinterjúja

2002-05-09

 

Ma délelőtt egy teljes órán át a BBC Five Live rádiócsatorna vendége volt Brian és Ben Elton. Az adást a neten élőben lehett követni, ráadásként 5 percenként frissített webcam képet is nyújtottak. A Queenonline már megint az utolsó pillanatban tette közzé a hírt, így nyilván kevesen csípték el - következzék hát egy részletes beszámoló csak most, csak nektek.

A beszélgetés a musical apropóján szerveződött eredetileg, de tekintettel arra, hogy a Bohemian Rhapsody lett a Guinness Rekordok Könyvének szavazásán Minden Idők Legjobb Kislemeze (Brian és Roger pont tegnap este vették át a díjat), erről a dalról is sok szó esett.

Brian elmondta, hogy soha nem beszélték meg egymás között a dalszövegeket, ez volt a zenakar egyik íratlan működési szabálya. Így aztán ő maga is csak találgatni tud, hogy mire is utal a BoRhap története. Ben Elton valódi érdekességgel rukkolt elő: állítása szerint Roger azt pedzegette a musical egy próbáján, hogy tisztában van a dal mondanivalójával, s egy napon elmondja majd!!! Egy telefonáló Freddie perzsa származásával hozta összefüggésbe a szöveget, melyben e szerint Galileo az Istent szimbolizálja - a feltevést érdekesnek tartották Brianék, de végül abban maradtak, hogy mindenkinek az a legjobb, ha azt gondol a dalról, amit akar.

Brian például azt gondolja, hogy a metal rész után apró tökéletlenség maradt a stúdiófelvételen hallható gitárjátékában. Ez a szépséghiba neki minden hallgatáskor feltűnik, ezért az 5.1-es változat keverésekor kijavította! A riporterek többször is visszajátszották a kérdéses részt, de Brian nem árulta el, hogy hol a rendellenesség, mely őt még mindig nyomasztja.

Freddie-t mindenki borzasztóan dícsérte, Brian egészen meghatottan ecsetelte kivételes énektudását: azt mondta, gyakran fordul elő, hogy egy éneksávot dupláznak, háromszoroznak vagy akár négyszereznek, mert ezzel teltebbé, erősebbé, visszhangosabbá tehető a szólam. Ez sokszor egyszerűen úgy megy, hogy a keverésnél lemásolják az adott sávot - a Bohemian Rhapsody és a You Take My Breath Away esetében azonban (ez a 2 példa hangzott el) Freddie hajszálpontosan újraénekelte a saját előző sávját. Brian azt mondta, ilyen elképesztően precíz énekesi teljesítményt soha senkitől nem hallott Freddie-n kívül. Amit tehát e dalokban szólóénekként hallható, bizonyos helyeken Freddie duettje saját magával!

Érdekes beszélgetés volt, bár a műsorvezetőket az angol fociválogatott következő összeállítása rendkívüli módon érdekelte, így a híreken és az útinformon kívül részletes focibeszámolóval is gyakran megszakították a beszélgetést.

Fotó csak az van, amit itt láthattok, Brian ráadásul pont a webkamerának háttal foglalt helyet - ő az ott a jobb alsó sarokban :-)

Brian és Ben Elton rádióinterjúja