Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Oh oh oh Afrika!

2003-03-11

 

Véget értek az afrikai felvételek Dave Stewarttal. A mérleg: néhány nap stúdióban, komoly telefonbeszélgetés Nelson Mandelával, döbbenetes látogatás a börtönszigetre ahol Mandela 20 kemény évig raboskodott, találkozó a helyi AIDS szervezetek vezetőivel, majd platinalemez átvétele a Dél-Afrikában eladott 25.000 db Platinum Collectionért, búcsúzóul pedig rettenetes elvetemülés egy helyi táncklubban.



Mindezek közben persze Brian és Roger egy percre sem felejtették el, hogy jelenlétük oka egy hatalmas méretű tragédia, s hogy a közeg, ahol ők becsben tartott rocksztárokként járnak-kelnek, valójában egy nemrég felszabadult, szegény, magára hagyatottan haldokló ország. Amilyen napfényes Fokváros, annyira mélyen elkeserítő és drámai élményben lehetett részük.

A további tervek: Dave Stewart szellemi, és a Queen elsősorban racionális (koncertszervező-menedzseri?) támogatásával mégiscsak létrejön a Mandela SOS koncert, valamint egy album. A remények szerint sikerül felhívniuk a világ figyelmét arra, hogy:
- minimum minden negyedik dél-afrikai lakos HIV fertőzött
- a tragikus helyzet megoldására mindeddig senki nem tett komoly erőfeszítéseket
- a dél-afrikai kormány bizonyos tagjai is azt a hülyeséget terjesztik, miszerint "megfelelő étrenddel az AIDS betegség megelőzhető"
- hogy Mandela és egykori rabtársai most nem politikai célt tűztek zászlójukra, hanem egy emberi katasztrófa megakadályozásán fáradoznak, és ehhez kérik a világ jóérzésű polgárainak segítségét.

Ha minden igaz, a koncert elnevezése 46664 lesz (ez volt Mandela rab-száma), és ezt a számot kell majd a mobiltelefonba billentyűzniük az adakozó kedvűeknek. Hírek valószínűleg hamarosan koncertről, jótékonyságról, lemezről.

Itt meg kell említeni, hogy a Mercury Phoenix Trust ezidáig mintegy 12 millió dollárt osztott szét AIDS segélyszervezetek között szerte a világon, valamint, hogy a tavaly kiadott Help The Kids lemez, melynek producerei voltak, az elsők között célozta meg az afrikai AIDS-helyzet jobbítását. És azt sem lehet elfelejteni, hogy 1984-ben, az akkori fekete-ellenes, apartheid rendszer alatt (mely Mandelát is fogva tartotta) a Queen (valamennyi nemzetközi egyezmény ellenére) koncerteket adott a dél-afrikai Sun Cityben. Az akkori álláspont az volt, hogy ha elmennek és játszanak az ottani EMBEREKNEK, akkor az afrikaiak is láthatnak valamit a dekadens Nyugat kultúrájából, minek hatására talán-talán összeszedik magukat, és megdöntik a renszert. Ez volt az I Want To Break Free időszaka, mely dalt számos szabadságharcos szervezet használta indukóként. A Queen akkor a koncertek teljes bevételét egy helyi iskolának adományozta, mégis: azonnal kizárták őket az angol zenészszakszervezetből, szalonképtelenek lettek a világ számos pontján, zenészek és politikusok egyaránt elítélték őket, és nem kaptak meghívást a Band Aid karácsonyi "Do They Know It's Christmas" című jótékonysági dalának felvételére. Olyan súlyosan kritizálták őket politikai ballépésnek minősített tettükért, hogy kész csoda volt, amikor Bob Geldof meghívta őket a Live Aidre. Szép lett volna, ha Freddie megéri a pillanatot, amikor Nelson Mandela hálás köszönetet mond a zenekarnak, elismerve 1984-as fellépésüket is.

Oh oh oh Afrika!