Eseménynaptár
»
«
2024 Március
VHKSzCsPSz
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Töpi interjú - még 1 hét a karácsonyi buliig

2003-12-15

 

MOTTÓ: 'Interview..?? Oh, don't be ridiculous..!'

Farkas Töpit a legtöbbeknek már nem kell bemutatni - amellett, hogy évek óta a Queen klub fő szervezője, ill. hogy Brian, majd Roger tolmácsa volt PeCsa-beli látogatásaik alkalmával, időről-időre feltűnik egyedi gitárjával bizonyos színpadokon és nagyon hangos zenét játszik. 2 Venus koncert között tettük fel neki kérdéseinket - melyekre közismert szerénysége miatt csak vonakodva, de türelmesen válaszolt. Mindennek apropója persze december 22...

Hogy talált egymásra a Queen Emlékzenekar csapata?
Hosszú a történet. Madai Zsoltival már 1991-ben együtt játszottunk a szép emlékű Arculat zenekarban, amellyel sikerült megnyernünk az akkoriban a HQFC-ben meghirdetett "amatőr Queen előadók versenyét". Azóta minden évben játszottunk valamilyen formában Queen-t a klubban. Kezdetben még az Arculattal, majd '94-ben megszületett az első "Emlékzenekar" formáció, amely igazából a szemesi táborra jött létre, ugyanis kifejezetten oda készültünk egy Queen-unplugged műsorral. Ez annyira nagy sikert aratott, hogy ősszel a klubban is bemutattuk. Innentől kezdve különböző formában és felállásban játszottunk. Többször volt élő-karaoke, ahol bárki énekelhetett a zenekarral, volt unplugged és jó pár énekes. Remélem nem hagyok ki senkit: Munkácsi Manyus, Tóth Tibi, Tollár Laci, Sághy Kálmán, Fenyvesvölgyi Attila, Suhajda Tibi és időnként én is. Kálmán Lacival '94-ben ismerkedtünk meg, mert akkoriban alakult egy közös zenekarunk, a Red Baron. Azóta szinte mindig ő billentyűzött. Basszusgitáron sokáig Jókuthy Zoli játszott, majd Hasznos Ákos. A mai felállás a 2001-es Audienciára állt össze, bár ott Lengyel Zoli billentyűzött. Akkor "jöttek képbe" az Avocaldo-s lányok, Myrtill, Kata és Orsi és persze nem utolsó sorban a nagyszerű Hárs Viktor basszuson. "Legújabb tagunk" Bátky Zoli, aki tavaly decemberben énekelt velünk legelőször a klubban. Rövid voltam?

Készültök erre a koncertre, vagy álmotokból felébresztve is tudjátok a repertoárt?
Mivel már több mint tíz éve játsszuk a dalok többségét, a legismertebbek már szinte maguktól is mennek, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne gyakorolnánk őket újra, hiszen mindenki játszik sokfelé sokmindent, és a Queen nótákat csak egyszer-kétszer vesszük így elő évente. Egyébként mindig vannak újabb dalok is (vagy olyan régebbiek, amelyeket már teljesen elfeljtettünk), úgyhogy mindig ránk fér a próbálás. Viktor például minden koncert után - saját bevallása szerint - "törli a winchester-t", amit ilyenkor újra fel kell tölteni. :)

Mennyiben lesz más ez a buli, mint amit a Szigeten legalább 2000 néző látott a nyáron?
A klubban mindig tudjuk, hogy tetszeni fog a Queen zenéje, így ide bátrabban válogatunk kevésbé sikeres dalokat is. Most például minden egyes Queen albumról elhangzanak majd művek. A Szigeten biztosra akartunk menni, tehát csupa "slágert" játszottunk. Nem tudtuk, hogy hogyan fogják fogadni a koncertet. Hála Istennek minden várakozást felülmúlt a közönség reakciója. Eszméletlen volt a hangulat, sajnáltuk is, hogy nem készültünk több dallal. De most majd behozzuk a lemaradást, több mint másfél órát játszunk majd, és nagyon reméljük, hogy legalább akkora őrületes hangulat lesz, mint a Szigeten.

Stofi, a Venus főnöke ezen a bulin vendég lesz - nem lesz furcsa, hogy most Te leszel a "főnöke"?
Nem hiszem, hogy "főnöke" leszek, mert itt nincs "főnök". Mindenki barátságból csinálja, és mert mindenki nagyon szereti a Queen-t és a hangulatot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Viktor (aki mégiscsak az ország egyik legelismertebb és legfoglalkoztatottabb jazz-bőgőse) újra és újra 'beadja a derekát" és láthatólag élvezi a bulikat, pedig azért ez elég messze áll a jazz-től. Stofi is csak azért jön, mert imádja a Queen-t. Mi a Zsolttal inkább csak mint "ős-mag" szervezzük és éltetjük az ügyet immár több mint tíz éve.

Készül felvétel (hang, videó) amit a buli után is élvezhetünk?
Beszéltünk róla, hogy jó volna már valami rendes felvétel. Meglátjuk, hogy milyen technikai feltételek lesznek. Valamilyen videó biztosan lesz.

Mi a legnehezebb abban, hogy visszaadd a Brian May hangzást?
Az, hogy nem tudok úgy játszani, mint ő!! De senki más nem tud, úgyhogy bele kell ebbe nyugodni, és ez így van jól. Tele az Internet "imitátorok" műveivel, de Brian stílusa éppúgy egyedi és utánozhatatlan, mint maga a Queen - szerintem. Néha van úgy, hogy visszahallgatok dolgokat és úgy érzem , hogy "na, ez egész tűrhető volt", de azért szó sincs arról, hogy meg lennék elégedve magammal. A hangzás - technikailag - elég jól reprodukálható, de az ujjak és az agy, a dolog "lelke" még akkor sem, ha az ember már vagy 15 éve próbálgatja - mint például én...

Izgultok a buli előtt?
"Lámpalázunk" nem igazán szokott lenni, de mindig izgulunk amiatt, hogy jó legyen a buli, sokan legyenek és legyen jó a hangulat. Ez a legfontosabb nekünk is, mert érezhetően jobban, felszabadultabban játszik az egész banda, ha "odalent" velünk van a közönség. Biztos vagyok benne, hogy ez a Queen-nél is így volt...


Töpi interjú - még 1 hét a karácsonyi buliig