Eseménynaptár
»
«
2024 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Fórum hozzászólások
Hírlevél
 
Queen Musicland
 
Roger: "Inkább mennék turnézni..."

2004-02-28

 

Az alábbi interjút tegnap előtt készítette Moszkvában Boris Barabanov újságíró.

BB: Sokat emlegetik a We Will Rock You musicalt, hogy ez egy nagy show, elképesztő effektekkel és nagyszerű Queen dalokkal. Megnéztem a Dominion Theatre-ben és persze én is megtapsoltam. De a klasszikus rock n roll szellemiség mellett egyfajta szomorú iróniát is felfedeztem benne, amit Ben Elton vitt a műbe.

RT: Szerintem Ben nagyon korrekt utat választott ezzel a darabbal. Egyszerre kellett szórakoztatnia a közönséget, és közben nagyon komoly dolgokról beszélnie nekik. Persze, a fő célpontja a programozott művészet szellemiségének hiánya volt. Ezek a fiúzenekarok, a teljesen tehetségtelen emberek.... kigúnyol mindent amit a TV ad nekünk, az összes mesterséges sztárt és a producereket akik elfelejtették, hogy a zenéhez szív is kell.

BB: Igen, sok kemény tréfa hallható a musicalatekben a fiúbandákról. De ennek ellenére felvettétek a We Will Rock You-t a Five-val... most pedig egy Pepsi reklámban hallható ez a dal, Britney Spears, Beyonce és Pink előadásában...

RT: (nevetve) Mindenki tévedhet. Amúgy, ezek mind Brian ötletei voltak...

BB: Az idei Brits Awards-on három díjat kapott a The Darkness. Ők sok tekintetben a Queen-t utánozzák, úgy is nevezik őket, hogy az "új Queen". Szerinted ők egy paródia zenekar, vagy a zenéjük is érdekes a számodra?

RT: Persze, bizonyos értelemben ez egy paródia dolog. De azt hiszem, nagyon komolyan veszik a zenéjüket. Ezzel együtt viszont magukat nem veszik túl komolyan. Tetszik a hozzáállásuk. Jó banda, de önkritikus, nem éppen könnyű megérteni őket. Eléggé feldobták a zeneipart, bár nem kerültek be azonnal. Senki nem akarta szerződtetni őket. És itt muszáj elmondanom, hogy a lemezcégeknek fogalmuk sincs semmiről. A közönség viszont mindent tud. És a közönség mindig egy pár lépéssel az üzlet előtt jár. Ugyanez volt a Queennel is! Az első lemezeinket szörnyen kritizálták! Ennyi év után még mindig azt vallom: döntsön a közönség. A valóság felülírja az üzlet előítéleteit.

BB: Nem a The Darkness az egyetlen zenekar, amely a nagyok nyomdokain jár. The Thrills, Kings Of Leon, The White Stripes - mindannyian a Te generációd ötleteit használják valamilyen formában. Van ma igazi zene, szerinted?

RT: Persze, van. Az angol Elbow fiúk nagyon érdekesek. Van egy pár jó csapat Amerikában is, köztük a nu metal-t játszókkal. Persze a zenei ötleteket állandóan használják és feldolgozzák. És ahogy mondod, a 70s, 60s évek dolgai időről-időre feltűnnek új formában.

BB: Szóval, tévedés azt mondani hogy a rock n roll halott?

RT: Nagyon is él még! A rock nehéz időkön ment keresztül,, a 80as éveket alig éltük túl. Most pedig egy csomó jó banda van. Egy csomó tehetséget látok magam körül... meg egy csomó szart.

BB: Úgy hallottam kész van a WWRY musical folytatásának ötlete, és ez lesz majd a Dominionban látható, a jelenlegi első rész pedig egy kisebb helyre költözik.

RT: Én is gyakran hallok ilyesmit. Ben Eltonnak egy csomó ötlete van, és mind nagyon érdekes. De mielőtt életre keltjük őket, rengeteg dolgunk van a jelenlegi darabbal. Számos országban folynak a We Will Rock You színpadra állításának előkészületei. Egy nagyon nagy munka. És, hogy őszinte legyek, a zenés színház nem az a dolog, aminek maradék napjaimat szentelni kívánom. Hála Istennek a WWRY nem egy tipikus musical, újraírta a műfaj szbályait. Különben egyáltalán nem érdekelne, nem rajongok az olyan darabokért ahol a hősük beszélnek, beszélnek aztán hirtelen énekelni kezdenek. Ez a szüleim generációjának volt érdekes. Nem, igazából, jobban izgat a gondolat hogy sok új dalt rögzítsek, vagy turnéra menjek. És a We Will Rock You-ból sokat tanultunk, és ezzel kéne továbblépnünk.

Roger: